Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2008

ΠΡΟΤΑΣΗ - Ετικέτες

Αγαπητοί φίλοι χαίρετε!
Κατ'αρχήν ευχαριστώ που με δεχτήκατε στην παρέα σας.
Ελπίζω να μην είμαι πολύ καταιγιστικός στις δημοσιεύσεις αλλά όπως είπα και σε ένα σχόλιο, έχω μαζέψει πολύ πράμα!
Επειδή όπως φαίνεται αυτό το blog θα έχει πολύ μέλλον, και πολύ σύντομα θα μαζευτούν εκατοντάδες για να μην πω χιλιάδες ωραία βιντεάκια εδώ μέσα, έχω να κάνω μια δυο προτάσεις για την καλύτερη οργάνωση τους.
Η πρώτη πρόταση είναι η χρήση των ετικετών (tags). Κατ'αρχήν μου άρεσε αυτή η σιωπηρή συμφωνία να βάζουν όλοι ως ετικέτα το όνομά τους. Θα πρότεινα όμως, (όπως λένε και οι ειδικοί στην οργάνωση) να μπαίνουν πάντα άλλες τρεις ετικέτες. Έχει αποδειχτεί ότι τρεις λέξεις αρκούν για μια γενική περιγραφή οποιουδήποτε πράγματος. Επίσης καλό θα ήταν να υπάρχει και μια κοινώς αποδεκτή φόρμουλα. Πχ. οι ετικέτες να είναι στα αγγλικά και στον ενικό. Έτσι έχω να προτείνω τις εξής ετικέτες:

Όσον αφορά στο είδος του βίντεο, στο youtube βρίσκουμε συνήθως:
video clip (βίντεο κλιπ)
ad (διαφήμιση)
film (ταινία)
short film (μικρού μήκους)
documentary
tv (τηλεόραση)
amateur (ερασιτεχνικό)
mobile (κινητό)

Όσον αφορά στο περιεχόμενο:
music
remix
funny
greek
cult
art
computer animation
instructions, (ή how to)
experimental (προτιμώ το avant garde)
κλπ.

Επίσης μπορούν να μπουν και συγκεκριμένες ετικέτες για πράγματα πολύ χαρακτηριστικά (που πιθανώς να επαναλαμβάνονται) όπως:
bollywood
balkan
Γκουζγκούνης (λέμε τώρα)
κλπ.

Μια καλή πρακτική επίσης είναι να βλέπουμε τι ετικέτες βάζουν οι άλλοι και να βάζουμε τις ίδιες.
Έτσι προτείνω, κάθε ανάρτηση να έχει μίνιμουμ 1 ετικέτα και μάξιμουμ 4.
Περιμένω τις απόψεις σας

(Η συγκεκριμένη ανάρτηση αφού συζητηθεί, μπορεί να σβηστεί, ή να αλλαχτεί η ημερομηνία της και να πάει πίσω πίσω)

10 σχόλια:

Erwtas Stomaxhs είπε...

Φίλε καλά κάνεις και ανοίγεις αυτό το θέμα, είχα κατά νου να το συζητήσω και με τον Τερτούλ και να πράξουμε αναλόγως.

Άποψή μου είναι ότι οι 3 και οι 4 ετικέτες είναι πάρα πολλές. Πιστεύω ότι το nick μας με μια ακόμα πολύ γενική και προαιρετική ετικέτα είναι προτιμότερη λύση, διότι εκτιμώ ότι θα μπλέξουμε τα μπούτια μας αν είμαστε ας πούμε 30 contributors και έχουμε 100 ετικέτες και μάλιστα όλα αυτά μαζί ανακατωμένα.

Το ιδανικότερο για 'μένα είναι μόνο το Nick μας σαν ετικέτα χωρίς τίποτε άλλο.

Ο μόνος λόγος για τον οποίο το σκέφτηκα είναι για να βρίσκουμε ευκολότερα τα δικά μας video αλλά και όσων ακόμα προτιμάμε παίρνοντας μέρος σε τυχόν διαλόγους κτλ.

Η άποψή μου βέβαια δεν σημαίνει κιόλας ότι πρέπει να είναι αυτή που θα επιβληθεί. Καλό είναι να πει εδώ ο καθένας την άποψή του και να βρούμε την καλύτερη λύση. Γι' αυτό θα μεταχρονολογήσω αυτο το post για να το δούνε όλοι.

haxou aka joy! είπε...

Παιδιά, εγώ είμαι καινούρια σε όλα αυτά (και τα μπλογκ και τις αναρτήσεις κ.ο.κ.), αλλά έχω να πω ότι στο συγκεκριμένο μπλογκ έχω κάνει αρκετές φορές προσπάθεια να δω κάποιο βιντεάκι και ΔΕΝ ΤΟ ΦΟΡΤΩΝΕΙ ΕΥΚΟΛΑ, οπότε βαριέμαι και τα παρατάω (έχω γρήγορη σύνδεση υποτίθεται).
Πήρα το θάρρος και έβαλα 10 αναρτήσεις ανα σελίδα, μήπως και μπορέσω να τα δω (γιατί θεώρησα ότι δεν τα παίζει, επειδή είναι υπερφορτωμένη η πρώτη σελίδα).
Τώρα, δεν ξέρω...ξαναλλάξτε το αν θέλετε ή κάντε κάτι και γι αυτό (...φταίει μήπως η σύνδεσή μου;...είναι με τις ώρες της;...δεν ξέρω...πείτε μου.)

Tertuliano Máximo Afonso είπε...

Εγώ με μια πρώτη σκέψη συμφωνώ με τις προτάσεις του Ιωάννη. Καταλαβαίνω αυτό που λες Erwta Stomaxh το ξέρεις ότι και εγώ ήμουν προβληματισμένος και αντίθετος με το να μαζευτούν πολλές ετικέτες όμως στην πράξη αν λειτουργήσουμε όπως τα προτείνει ο Πρωτονατόριος δεν θα συμβεί αυτό για τον απλό λόγο ότι χωρίς άσκοπη χρήση τους οι ετικέτες μπορούν άνετα να είναι 10 με 15 το πολύ (εκτός από τις υπογραφές μας). Αυτές που προτείνονται στο post νομίζω μας καλύπτουν σε πολύ μεγάλο βαθμό. Τώρα αν δημιουργηθεί ένα θέμα για το οποίο ποστάρουμε συχνά βιντεάκια (πχ: "Γκουσγκούνης" που λέει και ο Ι.Π.) τότε και μόνο δημιουργούμε μια νέα ετικέτα. Το ποστ ας παραμείνει, προτείνω αν αποφασίσουμε να ακολουθήσουμε αυτό να το βάλουμε και σε λινκ στο sidebar.

Χα Ξου καλά έκανες. Τώρα ανοίγουν πιο γρήγορα; Εμενά πάντως αυτό που συχνά αργεί να ανοίξει είναι τα σχόλια. Πώς είναι για τους υπόλοιπους;

Georgios Giannopoulos είπε...

Εγώ θα έλεγα να οριστεί και ένα γενικό template (πρότυπο) για το πως παρουσιάζονται τα βίντεο.

Τεχνικά και αισθητικά εγώ προτιμώ τα βίντεο να είναι κεντραρισμένα στο κέντρο (είναι μόνο 2 επιπλέον tags μέσα στο html που έχει το embended video για αυτό) και το κείμενο wide στοιχισμένο.

Από εκεί και πέρα μέσα στο πρότυπο ίσως πρέπει να βάλουμε κάποιους κανόνες. Π.χ. κάποια σύνοψη για το τι δείχνει το βίντεο, κάποια στοιχεία για αυτό (χρονολογία), αυτού που το έφτιαξε κλπ κλπ. Μια γενική περιγραφή.

Αλήθεια το background image στις αναρτήσεις του Πρωτονοτάριου πως μπαίνει στο blogger;

Γενικά όμως η πλατφόρμα του blogger δεν είναι τόσο δυνατή για επέκταση ρυθμίσεως σχετικά με το περιεχόμενο/αισθητική του blog.

nahames nakanamoko είπε...

Κάντε ό,τι θέλετε

Δε με απασχολούν ούτε οι ετικέτες, ούτε η οργάνωση, δεν έχουν την παραμικρή σημασία για μένα

Εδώ νόημα έχουν αυτά που διαλέγουν να δημοσιεύσουν οι άνθρωποι που απαρτίζουν το blog.

itelli είπε...

ΓΚΟΥ-ΣΓΚΟΥ-ΝΗΣ! ΓΚΟΥ-ΣΓΚΟΥ-ΝΗΣ!

:)

Ερωτα, με βαριά καρδιά θα σου πω πως συμφωνω με Πρωτονοτάριο, καθώς κ με τη συμπληρωματική δήλωση του Τερτούλη, ότι σε περίπτωση γιγάντωσης ενός θέματος, τότε κ μόνο να προστίθεται νέα ετικέτα.

Όσο για το youtube της Χ-Ξ, τα πρωινά είναι σαφώς πιο γρήγορο. Όχι η σύνδεσή σου απαραίτητα, αλλά οι σέρβερς του youtube, διοτι οι μεν αμερικάνοι κοιμούνται κ οι δε ευρωπαίοι βρίσκονται στη δουλειά.

Από την άλλη βέβαια, όπως είχε πει κ ο λαγός στο λιοντάρι, "ε, λέμε κ καμιά μαλακία να περάσει η ώρα" :) Οπότε ίσως κ να μην είμαι ο πιο κατάλληλος για το συγκεκριμένο θέμα.

Άντε. Πολλά είπαμε. Παμε να βρούμε κανα βίντεο να φορτώσουμε, γιατί ο Πρωτονοτάριος έχει πάρει εργολαβία μου φαίνεται :Ρ

Erwtas Stomaxhs είπε...

Τότε παιδιά ίσως η μόνη "άχρηστη" επικέτα είναι το nick μας. Ίσως θα έπρεπε να επιλέγουμε 2 επικέτες από αυτές που προτείνει ο πρωτονοτάριος και να αφαιρέσουμε τα Nick εντελώς.

Nathalie είπε...

Έρωτα συμφωνώ με όσα λες. Ρε παιδιά, αν πρόκειται για ταινία μικρού μήκους ή βιντεοκλίπ κλπ να το γράφουμε στο αρχικό κειμενάκι..

haxou aka joy! είπε...

Itelli,
η εξήγησή σου εμένα με καλύπτει, γιατί εξακολουθούν τα βιντεάκια να κατεβαίνουν πότε γρήγορα και πότε καθόλου, παρόλες τις αλλαγές που δοκίμασα.
Ή αυτό που είπες συμβαίνει ή
οι εξωγήινοι έβαλαν στο μάτι το video diary

Ιωάννης Πρωτονοτάριος είπε...

Nathalie:
Οι ετικέτες δεν είναι πληροφοριακού χαρακτήρα.
Η όλη ουσία των ετικετών είναι στο να κάνεις κλικ πχ. πάνω στη λέξη videoclip και να σου βγάζει κατευθείαν όλα τα βίντεο κλιπ και μόνο αυτά.