Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2008

#12. Steal this film part I & part II.


Όλοι μας γνωρίζουμε τα peer-to-peer δίκτυα για ανταλλαγή νόμιμων ή μη νόμιμων αρχείων και ενδεχομένως την ιστορία με το κλείσιμο του Napster, το διάσημο Kazaa μέχρι και τα διάσημα Bit-Torrent δίκτυα όπως το http://www.thepiratebay.org, http://www.mininova.org ή τα αντίστοιχα ελληνικά http://blue-whitegt.com ή το εναλλακτικό http://www.black-tracker.gr/ (athens.indymedia.org).

Το παραπάνω είναι το 1ο μέρος της ταινίας τεκμηρίωσης "Steal this film" (32 λεπτά) που παρουσιάζει το βίαιο κλείσιμο για λίγες μέρες του http://www.thepiratebay.org τον Μάιο 2006 μετά την πίεση των Αμερικάνικων εταιριών παραγωγής ταινιών μέσω του Λευκού Οίκου προς την Σουηδική κυβέρνηση (στην Σουηδία βρίσκεται ο server του παραπάνω site). Ενδιαφέρον έχουν οι απόψεις των ανθρώπων πίσω από το site αλλά και της Σουηδικής κοινής γνώμης η οποία εναντιώθηκε στην άποψη των Αμερικάνων ;-). Αρχίζω και συμπαθώ πολύ τους Σουηδούς.. ;-)


Πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησε το 2ο μέρος της ταινίας τεκμηρίωσης "Steal this film" (45 λεπτά). Μέσα στο δεύτερο μέρος βλέπουμε απόψεις νομικών, ιστορικών και άλλων επιστημόνων για το φαινόμενο σήμερα, της ανταλλαγής μέσω διαδικτύου αρχείων πολιτιστικής κληρονομιάς (mp3s, videos, e-books) ξεκινώντας ιστορικά από τον μεσαίωνα ;-).

Προσωπική άποψη: Ο πόλεμος της "πειρατείας" ουσιαστικά είναι ο πόλεμος των μεγάλων εταιριών για διατήρησης του μέγιστου κέρδους και όχι η διασφάλιση των δικαιωμάτων των καλλιτεχνών. Παρόλο που προσωπικά κατεβάζω mp3s, e-books και ταινίες από το διαδίκτυο, δεν έχω σταματήσει να πηγαίνω σε συναυλίες, να αγοράζω τυπωμένα βιβλία αλλά και να πηγαίνω κινηματογράφο. Αντίθετα με τα peer-to-peer δίκτυα μπορείς να βρεις ταινίες/μουσική που δεν έχουν πάρει διανομή στην Ελλάδα ή ταινίες/μουσική που δεν κυκλοφορεί εύκολα. Τα peer-to-peer δίκτυα πέρα των πειρατικών αρχείων που κατηγορούνται ότι διακινούν είναι εύκολος τρόπος να προβάλεις την μουσική σου, μια ταινία σου, ένα βιβλίο σου χωρίς να μπλέξεις στην διαδικασία να έχεις συμμάχους εταιρίες διανομής, συμβόλαια κλπ, χρησιμοποιώντας π.χ. Creative Common Licenses.

Σημείωση: Τα παραπάνω βιντεάκια είναι διαθέσιμα για download ακόμη και σε μορφή ποιότητας DVD μέσω Bit-Torrent από τα link:

Δεν υπάρχουν σχόλια: